dissabte, 12 de febrer del 2011

Per què desapareix la biblioteca del carrer Major


per Francesc Quesada Ferre. 
Compromís per Ontinyent
 (BLOC-INICIATIVA-VERDS)

Davant l’anunci de tancament de la biblioteca del carrer Major, dedicada íntegrament a l’atenció de públic infantil i sala de lectura de premsa i publicacions periòdiques, el grup polític de Compromís per Ontinyent manifesta:

La manca d’informació respecte al futur que a partir d’ara van a tindre els usuaris d’aquesta biblioteca. On seran reubicats i en quines condicions? No s’ha explicat encara per part del Partit Popular, qui ha ordenat el tancament, quines van a ser les infraestructures que assumiran aquesta deslocalització. S’ha parlat únicament, a través de la premsa, que els material bibliogràfic existent en aquesta biblioteca es dividirà entre la nova biblioteca de Sant Josep i la biblioteca de la Casa Velázquez, però no s’ha parlat en cap moment de les condicions físiques que van a tenir aquestes seccions que es dediquen a l’atenció del públic infantil-juvenil i sala de lectura de premsa.

Se suposa que la biblioteca de la casa Velázquez assumirà físicament part de la biblioteca, però ¿Tenim un espai adequat en aquesta biblioteca per oferir al públic infantil una atenció de qualitat amb els recursos d’espai i recursos bibliogràfics? ¿Tenim un espai preparat per a desenvolupar activitats relacionades amb la lectura amb una programació educativa i d’altres activitats multidisciplinars, que aglutine totes les disciplines pròpies de la cultura que forma un individu i una societat?

I la biblioteca de Sant Josep i Sant Rafel, ¿van a incloure en les seues instal·lacions la possibilitat de desenvolupar totes les activitats per a xiquets i xiquetes, mares i pares, que naixen al voltant de la lectura?

Pel que sembla la mesura adoptada pel Govern del Lina Insa és precipitada, sense mires a fer de les biblioteques i sales de lectura, un punt de desenvolupament cultural. És per tots benvinguda la biblioteca de Sant Josep, però aquesta nova biblioteca no pot fer desaparéixer la biblioteca del carrer Major, amb el que això suposa per al ja maltractat carrer Major i per als usuaris del barri de Sant Carles, la part baixa de Sant Josep i plaça de la Concepció (tant xiquets com persones grans). I ara, ¿quina utilitat se li va a donar d’ara endavant?¿va a sumar-se al desmantellament comercial i humà que pateix aquesta zona emblemàtica d’Ontinyent?¿és què la Generalitat Valenciana no pot equipar aquesta nova instal·lació amb recursos nous, i en canvi per exemple, si pot en Xàtiva gastar milions d’euros en cobrir una plaça de bous?¿què entén el PP per potenciar la cultura i igualar a tots els barris de la ciutat en oportunitats? De nou, la Generalitat Valenciana descrimina a Ontinyent, i és capaç de desmantellar un lloc que els ontinyentins usen, els nostres xiquets necessiten i la nostra societat demanda.

Molt possiblement diran que en temps de crisi ens hem d’ajustar el cinturó, que no tenen suficients recursos, que Generalitat els ha promés bla, bla, bla...però el que si està clar és que l’aposta per la cultura i l’educació dels que en un futur han de portar aquest poble endavant, està en mans de persones que no pensen com usar les coses ni quin profit es pot traure.

Les biblioteques i sales de lectura, són molt més que llocs on hi ha llibres, són llocs imprescindibles per a la difusió, informació i educació d’una ciutat. Llocs que han de ser l’origen de programacions culturals i educatives ambicioses, que no és dediquen únicament a la lectura i l’animació lectora, sinó que acollisquen activitats culturals que arrepleguen tant a menuts com a grans (pares i mares), tals com tallers d’art, tallers de psicomotricitat, tallers musicals, etc.. totes aquestes activitats deriven de l’animació lectora i complementen la formació des del 0 anys fins l’edat adulta. Interrelacionar xiquets-mares-pares i cultura a de ser el pilar fonamental d’una societat que vulga progressar.

Sembla que tot es reduïsca a una qüestió d’espai, i quan es pensa en biblioteques, cultura i educació, i es prioritza el continent en lloc de pensar més en el contingut i com el pot aprofitar una societat, estem davant de governants que molt possiblement pensen que la cultura, l’educació i el pensament, no són necessaris. Que aquestos es podem transvasar, reduir, minimitzar.

Què passarà ara en aquest local, segur que l’ocuparà altra instal·lació municipal, però quina? No creem necessari que desaparega aquesta biblioteca, sinó que és imprescindible que forme part de la xarxa de biblioteques i punts de lectura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada