dijous, 17 de febrer del 2011

Casal de la Joventut d’Ontinyent: entre el desconeixement i l’oblit.



Curs de Photoshop realitzat pel CLJO al Casal de la Joventud d'Ontinyent. En l'actualitat no s'està fent cap curs. Foto de l'arxiu de Crònica.


Des del Col·lectiu BLOC JOVE: Compromís per Ontinyent, volem destacar la situació en què es troba el Casal de la Joventut d’Ontinyent, el qual actualment es mou entre el desconeixement (ja que els seus usuaris potencial, és a dir, els joves ontinyentins, desconeixen quin és el seu horari d’obertura, quins serveis s’ofereixen, etc.) i l’oblit (patint la marginació del govern municipal, especialment per part del Regidor de Joventut, Jorge Sanz).

Cal recordar que des que l’any passat es trencaren les relacions entre el CLJO (anterior gestor del Casal) i la Regidoria de Joventut, i actualment és aquesta darrera l’encarregada de gestionar directament les activitats i serveis a oferir per part del Casal de la Joventut.



Per informar-nos-en dels serveis que s’ofereixen actualment al Casal, des del BLOC JOVE hem consultat la pàgina web de l’Ajuntament d’Ontinyent (www.ontinyent.es), i al menú, en l’apartat “Regidories”, hem accedit a l’apartat d’informació destinat a Joventut.

En aquest apartat del web trobem informació respecte als serveis que es presten al Casal de la Joventut i l’horari d’atenció al públic.

Segons el web www.ontinyent.es, l’horari d’atenció al públic del Casal és de dilluns a divendres de 9:30 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Però aquesta informació és errònia, ja que des de la reobertura del Casal posterior al conflicte amb el CLJO, en Octubre de 2010, aquest només obri Dilluns i Dimecres de 17 a 20 hores i Divendres de 17 a 19 hores.

Però aquesta no és l’única errada, ja que, si seguim llegint, se’ns afirma que al Casal de la Joventut es poden trobar, entre altres serveis: Aula d’Internet, assessorament sexual juvenil, animació sociocultural, assessoria juvenil d’estudis, hemeroteca, viatgeteca, orientació laboral, informació sobre beques, cursos formatius, jornades i activitats de temps lliure, premis i concursos, programes de l’IVAJ i del CJCV, instal·lacions de temps lliure, medi ambient, promoció de l’associacionisme juvenil, taulers d’autoconsulta i resolució de dubtes.

La realitat, però, és altra, ja que des del BLOC JOVE hem pogut contrastar que al Casal de la Joventut actualment només s’ofereixen els serveis d’assessorament sexual per a joves i assessorament juvenil d’estudis, realitzats aquests darrers per la tècnica contractada a l’efecte. La resta d’activitats mencionades al web de l’ajuntament han deixat d’oferir-se des que es va produir la retallada pressupostària que va patir el Casal de la Joventut en els pressupostos de l’any 2010.

Una vegada reflectida la situació actual del Casal de la Joventut i conegudes les retallades que ha patit, tant en pressupost, com en activitats oferides, com en l’horari d’atenció al públic, des del BLOC JOVE volem anar més enllà, i volem fer saber a la societat ontinyentina en general, i als joves en particular fins a quin punt arriba la precarietat de la situació al Casal de la Joventut.

Segons hem esbrinat, al Casal de la Joventut situat al C/ Gomis 47, la tècnica que hi treballa actualment al mateix prestant assessorament juvenil d’estudis no disposa de connexió a Internet (la qual cosa, als temps que corren, ens sembla imprescindible per poder garantir la informació més completa possible), ni d’impressora. I els materials de què disposa per orientar als joves, en molts casos resulten obsolets (per exemple, si un o una jove va al Casal en busca d’informació relacionada amb els nous títols universitaris de Grau, no podrà ser atès correctament, ja que la tècnica que hi treballa al Casal no disposa d’aquest material en paper, ni tampoc podrà consultar-ho a Internet, ja que el Casal no disposa de connexió a la xarxa).

Des del BLOC JOVE opinem que la gestió per part del govern local de les polítiques de joventut als darrers anys ha estat nefasta, de fet, aquestes han brillat per la seua absència (especialment des del trencament de relacions entre la Regidoria de Joventut i el CLJO) i un clar reflex i víctima directa n’és el Casal de la Joventut.

És per això que des del Col·lectiu BLOC JOVE: Compromís per Ontinyent volem treballar per capgirar aquesta situació aportant el nostre granet d’arena. Creiem que una altra política dirigida a la joventut és possible: més participativa, més dinàmica, més acord amb els temps que corren, amb la implicació de TOTS els col·lectius juvenils; i no d’esquenes a la joventut ontinyentina, sense escoltar-la i marginant-la, condemnant-la a l’oblit.


Col·lectiu BLOC JOVE
Compromís per Ontinyent






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada