dijous, 3 de març del 2011

Manifest per la llibertat d'expressió i contra la censura institucional*






Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua.

Es comprometen, a més, a garantir que no sigui imposada a la premsa cap restricció a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació de la informació en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària”. Aquest text pertany a la l'article 11.2 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Carta que en el seu moment va signar tant el Govern d'Espanya com el de la Generalitat. Però cap dels dos governs està aplicant-ho al seu territori.

No és l'únic exemple de censura institucional que coneixem. Hui mateix anem a veure teatre. Un espectacle que ens ha costat, Déu i ajuda, portar a Ontinyent, i a un teatre públic, és a dir del poble. Però Pot de Plom i els espectacles de Xavi Castillo estan censurats a la majoria de pobles del País Valencià. I per suposat a la televisió, també pública, de tots i totes les valencianes. Televisió a la qual també estan vetats, censurats, prohibits o com vulgueu dir-li els grups que canten en valencià. També a Ontinyent, a la Televisió Local, estem cansats de sentir que és la televisió particular de la senyora alcaldessa. Està convertint-se en un costum censurar i manipular, segons qui governe els mitjans d'utilitat pública.

Per tot açò demanem que acabe la persecució a ACPV i que se li retiren totes les sancions econòmiques. Que s'aplique la normativa europea i que s'adopte amb caràcter de Llei a l'Estat Espanyol la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que una Iniciativa Legislativa Popular va portar recentment a les Corts de l'Estat. Considerem que és un atemptat contra la democràcia el que estem vivint amb el tancament d'una televisió pública en ple S.XXI i el qualifiquem de terrorisme d'estat. Els ciutadans i ciutadanes valencians no ens podem quedar de braços creuats. Demanen a les institucions locals, a l'Ajuntament d'Ontinyent, a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida i a tots els ajuntaments de la Vall, que presenten mocions demanant la solució d'aquesta situació i el restabliment de les emissions de TV3 al País Valencià.

Tanmateix demanem a tots els ontinyentins i ontinyentines, que no es resignen a l’actual govern del PP a Ontinyent i al País Valencià, que alcen la veu, que es movilitzen per tal d’acabar amb la manipulació, extorsió i caciquisme que han implantant els governants del PP i aquells que els segueixen i recolzen als mitjans de comunicació locals i nacionals. No podem continuar callats davant d’aquesta ofensiva casposa i manipulativa, davant d’aquesta contínua humiliació, davant d’aquesta ofensiva contra la llibertat d’expressió. Tots som ciutadans i tots tenim dret a poder mostrar la nostra opinió democràtica en els mitjans pagats per tots els valencians.

Si som capaços de tancar el ulls i no despertar als que estan al nostre voltant, no serem capaços de construir un poble, un país de futur, perquè estem en mans de governants interessats i preocupats pel seu propi bé.

Amb el tancament d’emissions i la manipulació de la TVO no podem romandre quiets, hem de fer córrer la veu de la llibertat, la veu dels canvis petits però possibles, hem de mirar endavant i això només podrem fer-ho si tenim llibertat.

Feu saber a tots els del vostre voltant, a tots els ciutadans, que un poble sense llibertat és un poble sotmés. Nosaltres els ontinyentins i els valencians som un poble de passat, present i futur.

*Manifest llegit a la concentració de la Plaça de Sant Domingo d’Ontinyent el 3 de marc de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada