dilluns, 31 de gener del 2011

Compromís presenta una proposició de llei per a frenar els abusos de les hipoteques





El grup parlamentari Compromís proposa que en cas que un ciutadà es veja obligat a retornar l'habitatge per no poder pagar la hipoteca, açò siga motiu suficient de pagament i que, per tant, es cancel·len totes les comissions i deutes pendents amb l'entitat bancària.

Així ho han explicat els parlamentaris de Compromís Enric Morera i Mònica Oltra en la presentació d'una Proposició No de Llei que pretén "evitar els abusos de les entitats financeres i l'excessiu endeutament familiar", han informat fonts de la coalició en un comunicat.

D'aquesta manera, han tornat a insistir amb la proposta que van presentar el passat 27 de setembre en el debat de política general i que va ser rebutjada per la majoria del PP, han recordat.

Abans de presentar la proposta, la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha tingut una reunió amb el responsable de Adicae-CV, Daniel Araque, qui ha assegurat que la proposició de llei de Compromís "comparteix la filosofia que defensa l'entitat que agrupa als usuaris i afectats per bancs i caixes d'estalvi".

El síndic de Compromís, Enric Morera, considera que "cal fer un pas avant amb la legislació i per açò, la tercera força política en les Corts Valencianes, "llança una proposta que és molt seriosa i que té com a únic objectiu defensar els interessos de les ciutadanes i els ciutadans".

Morera ha apuntat que la legislació espanyola en matèria hipotecària està "desfasada amb la d'altres països i fa falta que ens actualitzem i que alliberem als ciutadans d'una esclavitud que no pot ser legal perquè no és ni moral ni justa".

La proposició de llei explica que "l'estancament dels salaris, el vertiginós augment del preu dels habitatges, el minso mercat de lloguer, uns tipus d'interès molt baixos, una normativa legal molt laxa en tant a les responsabilitats de bancs i caixes davant les condicions oferides per a crèdits i hipoteques, com també una deficient supervisió de tot aquest sistema per part del Banc d'Espanya, ha obligat a milers de famílies a hipotecar-se per un període de 40 anys i ara, amb la greu crisi que patim, moltes llars no poden fer front als pagaments de les hipoteques i açò s'ha convertit en un motor que genera una important exclusió social diàriament".

Des de Compromís consideren "abusiu que, a més de perdre el pis, s'haja de continuar pagant al banc, és un fet que no passa en altres països i per açò fa falta una reforma urgent de la legislació, com és necessari també un sistema de taxació públic i molt controlat per a evitar les barbaritats que s'han fet i que han donat motiu a una especulació que ara ens ha portat a una crisi econòmica i social molt greu", segons Morera.

El portaveu espera que aquesta proposició de llei, "siga tractada amb rapidesa i acceptada per la resta de grups parlamentaris perquè està en joc que moltíssimes famílies puguen perdre les seues cases". Si la proposta prospera en el parlament valencià, la llei passaria en el Congrés dels Diputats, on es debatria novament.



1 comentari:

  1. Una iniciativa perfecta en temps de crisi, Compromís amb aquestes propostes es conforma con la única oposició real i alternativa de govern al País i a Ontinyent.

    ResponElimina